damas baalbek beirut tripoli
Door: dries
Blijf op de hoogte en volg dries
04 November 2009 | Libanon, Tripoli
de hedendaagse werkelijkheid ligt echter ver van die droom vandaan, hoewel het waarschijnlijk de stad is, die dichtst bij mijn idee van de gemiddelde middeloosterse stad ligt
kronkelende steegjes, vuile straten, niet toeristsche ongeorganiseerde souks, halfvergane glorieuze oude gebouwen, volledig vergane recentere gebouwen met overdaad aan kogelgaten, een centraal groot marktplein die onverhard is, een middeleeuwse citadel die in gebruik is als kazerne, en ga zo maar door...
maar laat ik bij het begin beginnen, hoewel mijn laatste blog best wel recent is zijn mijn ervaringen intussen best wel uitgebreid,
laat ik hier dan ook heel duidelijk zeggen dat ik geen politieke standpunten wens in te nemen, ik vertel enkel mijn ervaringen, als die politiek partijdig of incorrect zijn, mijn oprechte excuses
mijn overal impression van libanon? militaire staat, op elke straathoek staan militairen met m16 of ak47, hummers en zelfs tanks, overal zijn militaire checkpoints die het verkeer vertragen maar niet tegenhouden (zelfs op de autostrade) en voorbereidingen getroffen om binne de kortste keren alles te blokkeren.
fotos trekken is op de meeste plaatsen uit den boze, zeker wat de militairen betreft, maar ook van veel andere dingen, wss omdat er militairen in de buurt zijn,
maar libanon wel enorm westers in vergelijking met syrie, en zelfs turkije, alles is redelijk duur en lijkt modern.
gisteren morgen nam ik afscheid van de anderen en vertrok richting tripoli, via baalbek was een weg naar tripoli zodat ik achteraf kon afdalen langs de kust,
de grens was lastiger dan in doorgaan, blijkbaar moet je een "verlaat-het-land"taks betalen, tegen dat ik dat wist stond ik natuurlijk aan de grenspost, en die taks was aan de douane te betalen, ik te voet die 500m terug, maar daartussen was de grenspost voor de binnenkomende autos, ze gingen me daar bijna nog een visa voor syrie aansmeren omdat ik het land binnen wou wandelen, het had enige voeten in de aarde voor ik uitendelijk die taks betaald kreeg, maar daarna ging het relatief vlot, het land uit was geen probleem en het land in ook niet echt, 25000LL voor een libanese visa, dat leek me gigamtisch veel geld, maar blijkbaar is dat een 12tal euros, dat valt dus mee, nen euro is hier iets meer dan 2000LL, men had me reeds gewaarschuwd, dat libanon duur was , maar de man aan de grens had 200LL gezegt, dus ik vond het wel meer dan gigantisch duur toen ik 3000 moest betalen voor nen durum,
intussen is dat misverstand van de baan, hoewel ik nog steeds de fout maak aan 200 te rekenen in eerste instantie, ik kreeg een lift van een taxichauffeur, die heel erg vriendelijk een cdtje oplegde speciaal voor mij, ik heb 30minuten naar de oproep voor oorlog van de hesbolah zitten luisteren,
voor ik dat wist vond ik het best wel een hip deuntje, ik verstond er slechts 2 woorden van, israel en hesbolah, het zat deze morgen nog in mijn hoofd, de taxichauffeur legde me dan ook simpel maar goed uit dat israel niet bestond, en dat ze voor rechtvaardigheid streden,
hij zei: what would you do if i took your backpack?
daar had hij een punt...
waarschijnlijk kunnen de israelis me met een even simpel voorbeeld overtuigen dat ze voor rechtvaardigheid strijden, maar toch
daarna zei ik, maar de oorlog is toch voorbij? en hij antwoorde, yes it is,... for now...
daarna kwam ik aan in baalbek, nog net op tijd om de zon te weten ondergaan terwijl ik de wonderschone tempel en kasteelruines van buitenaf bekeek (twas reeds gesloten), daarna was het donker en besloot ik mijn weg nog voor te zetten naar tripoli per bus, in het busstation liep en man rond met tshirts, (en ik zoek reeds een tijdje een nieuw tshirt, dat was niet te vinden in syrie) maar ik besloot toch maar gene te kopen, het was in arabisch, en toen ik de vertaling vroeg, lachten ze
blijkbaar was het een reclame tshirt van hesbolah, ik had het hip gevonden dat te kopen, maar als ik israel nog binnen wil komen zonder het gevang in te vliegen, is dat wss niet zon goed plan,
maar er reden geen bussen naar tripoli, enkel naar beirut, en dus eindigde ik mijn dag in beirut, dat was wel wat vreemd want op de kaart had ik een weg rechtstreeks naar tripoli gezien, en dat was veel korter dan naar beirut te gaan,
in beirut werden alle rariteiten opgelost toen men me vertelde dat baalbek en vooral ook die bergpas naar tripoli hesbolah terein zijn
het deed me mijn besluit om niet in baalbek te blijven beklagen, want ik had maar al te graag wat meer over hun standpunten geleerd,
beirut verbaasde nog meer dan alles tevoren, ik heb er niet zoveel van gezien, maarwat ik ervan zag was fenomenaal, proper en schoon (en stronte duur), ongelofelijk, maar wel met ongelofelijk veel militairen ook, veel fotos die ik wilde nemen mocht ik dan ook niet,...
ik had me nog nooit tevoren ondergekleed gevoeld voor een hamburgertent...
vandaag dan kennis gemaakt met mijn kamergenoten, die reeds enkele maanden onderweg zijn, en onder meer oosteuropa achter de rug hadden, toen ik zei dat ik belg was en een blog had keken ze naar elkaar en zeiden dat ze reeds van me gehoord hadden, alleja ze hadden gehoord van nen belgische lifter die nen blog had die een redelijke indruk had achtergelaten, de kans bestaat dat het ik was, hoe groot is de kans dat er nog nen belg met +- hetzelfde bezig is als ik in dezelfde omgeving in dezelfde tijdspanne, de kans bestaat, en is reel, maar toch..
daarna lifte ik tot in tripoli waar ik weer een hostel betrek, morgen terug langs de kust naar byblos en wss beirut, en ev nog wat verder tot tyrus of sidon, we zien nog wel
groeten
dries
04 November 2009 - 18:57
Moeke Mie:
Amai, amai, we proberen nog altijd alles te volgen op de kaart.
Oma is deze middag naar je foto's komen kijken, ze was vooral onder de indruk van die turkse gazette met een foto en gegevens van jou... -
06 November 2009 - 18:18
ik moet jullie met spijt in het hart melden dat uploaden van fotos nog steeds een hel is, en aangeien ik een vol geheugenkaartje heb enkel van syrie, zal ik het bij deze achterwege houden,
als compromis heb ik 10 fotos geselecteerd uit de hoop en op deze site gezet, ipv de zwitserse die er nog opstonden
korte samenvatting
appello citadel
krak des chevaliers
sint joris abdij (orthodox)
apamea ruines
een citadel in de woestijn waarvan ik de naam vergat
een verzopen woestijn
palmyra ruines
baalbek ruines
foto die ik eigenlijk niet mocht trekken in beirut
en tripoli citadel -
07 November 2009 - 07:44
Heel moie foto's,
een woestijn onder water?
nog nooit gehoord dat zoiets bestond, maar eigenlijk wel voorstelbaar als het er in 6 maand niets geregend heeft dan moet alles keihard zijn en kan die plotse regen niet weg in de grond -
08 November 2009 - 16:08
hoe onvoorspelbaar kan tleven zijn he?
laat ik beginnnen met de crusale nieuwtjes, daarnet is de stroom hier uitgevallen na een uurtje typen, en ik kon dat zo niet apprecieren
ik heb zonet rock-it weer aangezet en ik zag dat het thema voor music for life malaria preventie is,
en ik heb net eens gekeken op dat kaartje, blijkbaar ben ik vanaf turkije in risico gebied, wss is dat kaartje fout want dat zou ik toch wel extreem vinden
maar moest iemand (wink simon, wink nele) me daarover uitsluitsel kunnen geven, of me kunnen zeggen vanaf waar ik dat wel moet bekijken,
ik zou dat apprecieren,
ik heb even op internet gezocht, maar ze zouden je zelfs antimalaria voorschrijven voor nederland, dus dat is der ook een beetje over he
en de rest is voor de volgende,
09 November 2009 - 15:44
Miet:
Jow Dries
We zijn bijna uitgeslapen van THAI. Er is meer dan 1 vat op jou gezondheid gedronken denk ik. Het was super leuk en we hebben je er in gedachten bij genomen.
T is super om je verhalen te lezen. We blijven je volgen.
vele groetjes en de leute nog. -
10 November 2009 - 21:26
Katelijne &co In Bed:
jips
ja t lijkt me een interessante link van pieter. ik heb ook even gekeken. En ik verstond dat het zuiden van libanon volledig afgeraden wordt! En ondertussen vroeg ik me af wanneer het de ramadan is?
En verder hier?: we gaan voor het tweede deel van ons huis é! Donderdag gaan ze met de kraan nog een beetje slopen en dan de heropbouw!
ik veronderstel dat je vandaag niets meer zult horen van moeke en vake, want die zijn er een weekendje tussenuit en lieven en lies zijn thuis,en de muizen gingen dansen! (dat zijn hun eigen woorden)
vele groeten
je zus voor altijd! -
11 November 2009 - 11:31
Pietje:
@katelijne &co in bed:
ramadan is onlangs afgelopen (begin oktober) (zat op dat moment in Abu Dhabi wnr het gedaan was: 3 dagen feest - eten en nog eens eten;)) -
11 November 2009 - 18:32
Moeke Mie:
We zijn net terug van een paar dagen Esch sur Sure. En daar hadden we wat tijd om een artikel te lezen van National Geografics. Over de arabische christenen, in Syrië, Libanon en Israël.
Indrukwekkend, de foto's herkennen we. -
11 November 2009 - 22:30
Simon:
fieuw, twee weken niet volgen en je loopt direct een grote achterstand op!
het was vandaag krachtbal van de graal, dikke fun!
4 ploegen, moerkerke won, kort erna rooiegem (zit daar geen "Y" in eigenlijk?)
graal eindigde derde...
en tom is ook leider geworden van de graal en ging er vandaag al volledig voor.
Bij deze een korte update... stel het nog vre goe!
12 November 2009 - 14:11
Dries:
ik ben mottig
dus mijn verstand werkt niet echt, ma wie is tom?
en lang verslag zal voor volgende keer zijn
gisterenavond tegen alle verwachtingen in jerusalem binnengewalst en in de eerste de beste hostel binnengegaan omdat ik te lui was naar het citadelhostel te gaan, kan gebeuren na 7 uur grenscontrole
en daar zaten kate pete en mike hoe toeval soms kan werken he, dan samen een feestje gedaan in een ondergrondse parking, optreden en fuif
om 5u in bed gerold en om 7u begon die #I%&^ vent met zijn %@$#_^*&% drilboor
te werken. de plaaster viel vant plafond en zit nog in mijn ogen
mottig ben ik dus -
12 November 2009 - 16:43
Lies:
Hoi! Ik heb deze nacht gedroomd dat je totaal onverwacht terug thuis was :)! Helaas !
Amuseer je nog, en drink ene op onze gezondheid! (of meerdere)
Groetjes Lies x -
13 November 2009 - 01:29
Kristof:
santé santater!
thaï was eens als grootverbruiker (ad andere kant van den draaitafel) ook leuk! wim en ik hebben je naam alle eer aangedaan en ook wat pinten gevraagd voor jou, dat moest dan ook nog eens door ons opgedronken worden...
same story op het krachtbal maar dan waren we met meer om te delen!
mijn middeleeuwse muur is ondertussen nog een meterke hoog en ben er dus wat harder ingevlogen. jawel vanuit mijne kant is er ondertussen ook een gat naar de versteende nacht, enkel nog wat groter maken en een luikje erin en dan...
finja, hou je goed, ik ga hier ook een tukske doen
ling -
14 November 2009 - 17:23
Els(va,n Rik):
lang geleden dat we nog eens de tijd hadden om -
14 November 2009 - 17:28
Els(van Rik):
misverstand dus, met die computer, ik kom nog uit het stenen tijdperk wat dat betreft We horen wel regelmatig wat over je van oma of tante mie Ik bewonder je toeren, als vrouw moet je dat niet proberen daar denk ik Reis rustig verdern geniet ervan en zorg goed voor jezelf en doe vooral veel ervaring op
Die situatie in het midden-oosten interesseert mij, maar het is zo'n ingewikkelde materie Heel wijs om geen politiek (of religieus) standpunt te kiezen -
14 November 2009 - 21:22
Teahouse Kaynarca Tr:
hello dries how are you?
expedition how ?
good after hes.
oblivion us.
internet msn adress
samettemas16@hotmail.com
bayy.negotiate about-to -
15 November 2009 - 19:10
Moeke Mie:
we hebben de laatste foto"s ook bekeken,
en wat gedraaid, want vake werd zeeziek van telkens links en rechtsomgekeerd te moeten kijken. -
15 November 2009 - 19:51
Pietje:
Dries,
lees ik da nu goed: je bent nu in Jeruzalem? goe gedaan dude!
en t al gevonden? ;)
btw... Tom, tommeke van ksam he... je kent hem wel ;) -
16 November 2009 - 20:24
Bram:
Verwondering en grote (h)erkenning. Een kruistocht in (korte) spijkerbroek. Het is je op het lijf geschreven.
Je blog leest bovendien als een verrassende avonturenroman. Ik ben razend benieuwd naar het doelwit van je reis.
Ben je Dan Brown te slim af en vind je toch "The holy grail"? Of wordt het de verrassende vondst van "The Fallen Madonna with the Big Boobies"? Of heb je gewoon het stoute plan om de heilige stad via jouw tiende kruistocht te beschermen tegen de bloeddorstige Assassijnen? Of grijp je de hamer en sloop je - eindelijk - die vreselijke muur dwars door huidig Jeruzalem? Ik wens je het allemaal toe!
24 November 2009 - 16:26
Kristof:
jow tsjow, in belgenland regent het tegenwoordig bakken!
het graalium was een succes, en frassati had zelfs legerhelmen mee om de strijd aan te gaan. Moerkerke en Varsenare moesten het onderspit delven...
nog veel plezier daar!